Fa árnyékolók


Fából készülő termékek

Biztosan sokan vannak Önök között, akik a természetes anyagokból készölő termékeket részesítik előnyben! Az árnyékolástechnika területén nem könnyű olyan eszközöket gyártani, amik megfelelnek a mai modern elvárásoknak, mégis megtartják azt a szépséget, amit csak a fa eredetisége tud visszaadni!

Nagyon kevesen, de még foglalkoznak fa, illetve különböző természetes anyagú árnyékolók készítésével.
Az aprólékos, és sokszor kézi munka több időt vesz igénybe, így ezekre az árnyékolókra, olykor hosszú ideig várni kell!
Ez, illetve a felhasznált anyagok különlegessége, a termékek áraiban is visszaköszönnek!

A faredőny kivételével általában ezek a termékek trópusi fákból, illetve "Natúr" anyagokból készülnek. Európában is csak kevés cég forgalmazza ezeket az anyagokat!
A fa natúr és bambusz termékeinkről részletesen tájékozódhat, a www.zugszol.hu weboldalunkon is!

 

  • Faredőny

A faredőny egyike volt a legelterjedtebb árnyékolóknak, hiszen a legtöbb esetben az építkezések során az ablakokkal együtt került beépítésre! Még ma is fellelhetők olyan faredőnyök, amik valamikor az 1800.as Kapcsos faredőnyévek végén készültek!
Tehát rendkívül tartós árnyékolókról van szó! 
A mai modern faredőny általában borovi fenyőből készül, ami szintén hosszú ideig tud szolgálatot teljesíteni, természetesen csak akkor, ha a megfelelő felületkezelést megkapja! 
A faredőnyök nagy  előnye  az egyéb (műanyag, alu) redőnyökhöz képest, szépségén kívül, hogy a palást kialakítása során, a lécek között jelentős hézag keletkezik, ami a fény beáramlását akadályozza, de levegő szabad mozgását csak csekély mértékben! Hátránya viszont egyrészt a viszonylag nagy helyigény, melynek kialakításáról még a beépítés előtt  célszerű gondoskodni, másrészt az, hogy időközönként a fát ápolni, festeni kell! 
A faredőny palástja kétféle gyártástechnológia szerint készülhet!

Az "Esslingeni" típus a klasszikus fémlamellás lécösszefűzéssel kerül kialakításra, a redőnylécek egyenkénti többsoros csavarozásával.

A modernebb acélkapcsos faredőny bonyolultabb, de esztétikusabb megoldással készül.
Itt a kapcsok speciális kialakításával, csavarozás nélkül illeszkednek egymáshoz a faredőny lécei. Ennek köszönhetően a lamellák belső felületén nem láthatók  csavarfejek, a felületkezelés összefüggő, és ezáltal esztétikusabb látványt nyújt.
A faredőnyök hátránya lehet még, az hogy súlyuk miatt a manuális (gurtnis) kezeléssel nehezebb a mozgatásuk. Ugyanakkor természetesen, mint szinte minden termékünk, a faredőny is motorizálható, és így kényelmes, praktikus kezelés teszi még vonzóbbá ezt a csodálatos árnyékolót.

  • Fa reluxa

A fa reluxa az erre a célra termesztett trópusi Egzota fa feldolgozott léceiből készül- 
A modern felületkezelési eljárásoknak köszönhetően  rendkívül jó minőségű, tartós árnyékoló hozható létre ebből a különleges faanyagból.
A fa reluxák színeivel igazodnak a modern nyílászárókhoz, így jól harmonizálhatóak a fa-, és a műanyag ajtók, ablakok színeiv
el, és  lakásának, irodájának bútoraival.

Fareluxáink 25, illetve 50 mm-es lamellaszélességgel készülnek. A 25 mm-es lamellázatú fa reluxát, inkább a nyílászáróra közvetlenül felszerelve ajánljuk, míg az 50 mm-es fa reluxát,  a belső falsíkra, vagy mennyezetre szerelve javasoljuk!Fa reluxa
A fa reluxa könnyen kezelhető, az alumínium reluxáknál már megszokott súlyzáras, üvegpálcás kezelőszervekkel, de az 50 mm-es reluxákat  zsinóros forgatással, és felhúzó mechanikával látjuk el. 
Igény szerint, a fa reluxák  felszerelhetők motoros mozgatással is, kapcsolós, illetve távvezérelhető kivitelben.
Ahogy azt már említettük a  trópusi fa reluxa lamellái 25 ill. 50 mm-esek lehetnek, az Önök igényétől és a helyi adottságoktól függően.
A lamellák dőlésszögeinek állításával optimálisan szabályozható a bejövő fény mennyisége, mindezt úgy, hogy közben csodálatos látvány is nyújt a belső térben!
Aki ezt a modern, mégis klasszikus megjelenésű  fa reluxát választja, lakása árnyékolására, az egy elegáns, esztétikus termékkel lesz gazdagabb.

  • Natúr szalagfüggöny

A "natur" szalagfüggöny esetében szintén trópusi fák, illetve szálas, jól szőhető növények Natur szalagfüggönyrostjainak felhasználásával készülő termékről van szó. 
Ebben az esetben azonban nem lécekről beszélhetünk, hanem tulajdonképpen az apróra hasított lapocskákat, növényi szálakat úgynevezett lamellákká összefűzve kapjuk meg a szalagfüggöny lamelláit! 
Ezeket a lamellákat egy karnison, mint ahogyan a normál szalagfüggönynél megszokhattuk egymás mellé fellógatva érjük el az egységes függöny hatását! 
Működésük is hasonló a már ismert szalagfüggönyéhez.
Tehát a szalagfüggöny karnist mennyezetre, vagy konzolokkal oldalfalra szereljük fel, és erre a karnisra akaszjuk fel egymás mellé a Natur kollekcióból választott gyönyörű szalagfüggöny lamellákat.
Kezelésük is a megszokott módon lehetségesek. Vagyis a lamellák forgatása gyöngylánc segítségével, a szalagfüggöny elhúzása pedig zsinórral történik, de igény esetén, motorosan működtetve is rendelhető! 

A natur szalagfüggöny színei 2 féle kollekcióból válaszhatók!

A fapálcás (bambusz) jellegű lamellák különböző pácolt, lakkozott színekben, illetve a fa természetes színeiben!

Illetve a hasított, növényi szálacskákból összefűzött lamellák, szintén színezve, vagy természetes színekben.

  • Natúr roletta

Natur roló

 
Ennél a terméknél is a trópusi fák hasított lapocskái, illetve egyéb növényi szálacskák játsszák a főszerepet, 
Megfelelő méretű egységes anyaggá fűzik ezeket a hasított elemeket, és az így kapott palást, méretre szabva, a már ismert módon egy tengelyre tekeredik fel. 
Kezelése, manuálisan gyöngylánc segítségével, vagy igény szerint motorosan is kivitelezhető! 
Az anyag és színválaszték nagyon hasonlatos a szalagfüggönyöknél megtalálható kollekciókhoz, egy két kivétellel.
Mivel itt az anyagnak fel kell tekerednie a roletta tengelyére, kizárólag vízszintes, és viszonylag lágy szövésű anyagok jöhetnek szóba.
Ahhoz hogy a leengedett roletta palást, sima, és feszes legyen, egy úgynevezett alsó súlyléc kerül, az erre a célra kialakított zsákocskába fűzve, amit természetesen a roletta anyaga eltakar.
A natúr roletta kezelése történhet gyöngylánc segítségével, illetve a tengelyébe épített csőmotorral.
A gyöngylánc, illetve a felfogató konzolok, igazodva a natúr, természetes anyagokhoz, és a rolópalást súlyából eredő nagyobb igénybevételhez, nem csak műanyagból érhetők el, hanem nagyon szép matt, illetve fényes felületű fémekből, bronz, valamint antik réz hatású anyagokból is.

Kérjük, látogasson el a http://www.zugszol.hu weboldalunkra is!