Télikert-Pergola-Terasz árnyékoló

Pergola árnyékoló

A télikert és a pergola egyre népszerűbb építmények napjainkban, hiszen egyszerűen megvalósítható, de rendkívül látványos kiegészítői, ékei lehetnek a háznak és a kertnek.

Különleges élmény, kellemes időtöltés a családdal és a barátokkal üldögélni nyáron a teraszon a pergola alatt, vagy akár a télikertben, üde zöld növények között… Kivéve, ha árnyékolás hiányában a hőmérséklet elviselhetetlenné válik. Ezek az építmények ugyanis – főképp a télikert – az üvegházhatás miatt nagymértékben felmelegednek a nyári hőségben. Ahhoz, hogy Ön zavartalanul élvezhesse a nyarat, szükséges az árnyékolás.

A télikert vagy pergola árnyékolók különleges kialakítást igényelnek a felületek egyedisége miatt. Télikert esetén a leghatékonyabb, ha az árnyékoló kívül kerül felszerelésre, így a textil meggátolja az üveg/polikarbonát fedés felhevülését. A pergola árnyékolása esetében a hatás szempontjából mindegy, hogy felül vagy a szarufák alatt kerül felszerelésre (amennyiben a szerkezet engedi).

 

A télikert és pergola árnyékolók felépítése

A télikert, illetve a pergola árnyékoló termékeket felépítésük alapján 3 csoportba sorolhatjuk:

  • Klasszikus rolós rendszerű rugós pergola árnyékolók
  • Baldachin árnyékolók
  • Textilfeszítéses télikert árnyékolók

 

Klasszikus rolós rendszerű pergola árnyékoló

A roletta rendszerű pergola árnyékoló típus akkor alkalmazható, ha kizárólag belülről oldható meg az árnyékolás, és az árnyékolandó felületet kisebb árnyékolókra kell szétosztani (szarufák közei). Ezek a fajta árnyékolók csak beltéren, fedéssel rendelkező épületekben használatosak.

Cégünk rugós, kiakasztható, vagy ellenkező irányból zsinórzattal kifeszíthető rolettákat készít. Termékeinknél hővisszaverő (alupigmentált, reflexiós, naphálós) textileket alkalmazunk.

Télikert, pergola árnyékoló

 

Baldachin pergola árnyékoló

A baldachin árnyékoló sajátos felépítésű szerkezet, amely a feltekeredő textiles pergola árnyékolókkal ellentétben, harmónika-szerűen gyűjti be és engedi ki az árnyékoló anyagot. Elsősorban beltéri alkalmazása javasolt, mivel az árnyékoló textil sosem teljesen feszes, így nem alkalmas a csapadék elvezetésére. Emellett a baldachinokhoz használt árnyékoló anyagok puhábbak, lágyabb esésűek a masszív kültéri textilekhez képest.

A baldachin pergola árnyékoló kezelése gyöngyláncos, kurblis vagy motoros kivitelben valósítható meg. Mindhárom esetben a textil, illetve a textilt egységekre osztó pálcák zsinórok segítségével, egy alumínium sínpárban csúsznak fel-le.

A baldachin pergola árnyékoló esztétikus megjelenésű, azonban hőszűrő képessége csekélyebb a kültéri árnyékolókénál.

Pergola árnyékoló

 

Télikert árnyékoló

A klasszikus értelemben vett télikert árnyékoló extrudált alumínium profilokból, srtapabíró kültéri textillel készített, rendkívül masszív kültéri árnyékoló, amely hatalmas felületek (akár 32 m2) árnyékolására is alkalmas 1 mezős kivitelben. Ez kapcsolás révén akár a háromszorosára is megnövelhető igény esetén.

Ez a speciális működésű, állandó textilfeszítésű télikert árnyékoló készülhet 1 vagy 2 tokos rendszerben is. Kizárólag motorosan kezelhető.

 

Dupla tokos télikert árnyékoló

A 2 tokos árnyékolónál az egyik tokban a meghajtó tengely, míg a másikban a feszítő tengely található, amelyek egymással szemben helyezkednek el. A két tokot sínpár köti össze; ebben fut a textil elülső profilja és a feszítő zsinórzat.

 

Szimpla tokos árnyékoló

Az 1 tokos kivitel sokkal összetettebb, bonyolultabb szerkezet. Az árnyékoló egyetlen tokjában helyezkedik el a meghajtó tengely és a feszítést végző elemek is. Az ehhez szükséges sínpár egy duplakamrás profil, aminek egyik kamrájában az első profil csúszik, a másikban pedig a feszítő zsinórzat helyezkedik el.

A kültéri télikert árnyékolók textiljei különleges anyagokból készülnek, hogy bírják az időjárási viszontagságokat, terhelést. Az UV állóság, nedvesség lepergetés, hővisszaverő képesség, és egyes textileknél az öntisztítás is alaptulajdonság.

A télikert árnyékoló "kistestvérét" – amennyiben az építmény szerkezeti elemei ezt megengedik –, akár aluról is fel lehet szerelni. Ez az árnyékoló működésében nem, de kezelésében és az anyagok erősségét illetően némileg eltérhet a kültéri változatoktól. Előfordulhat akár a manuális (kurblis) kezelés, vagy egy egyszerűbb textil felhasználása is.

Télikert, pergola árnyékoló

 

Mindegyik télikert és pergola árnyékoló modellünknél kitűnő minőségű anyagokat alkalmazunk a tartós és megbízható működés, valamint a hosszú távon is esztétikus megjelenés érdekében. Termékeinket az Ön elképzeléseihez rugalmasan igazodva kivitelezzük.

Ha télikert vagy pergola fedés készíttetésén gondolkodik, kérje ajánlatunkat, szaktanácsainkat!

 

Árnyékmester
télikert és pergola árnyékoló termékek