Fa zsalugáter, spaletta

A fa, mint örök építő és díszítő anyag sohasem megy ki a divatból.

A fa zsalugáter egy ilyen árnyékoló! Mindig divatos, praktikus, hatékony és szép. 

Zsalugátereket évszázadok óta használnak világszerte, mert hatékony a fény szűrésére, a rekkenő hőség kint tartására, a leselkedő tekintetek ellen, és nem utolsó sorban biztonságos is!

Fa zsalugátereink ma már természetesen más technológiával, modern gépekkel, és mélyen a fa rostjaiba szívódó felületkezeléssel készülnek, de alapjaikban semmit nem változtak az évszázadok során.

A mai zsalugáterek, modern hossztoldott csomómentes borovi fenyőből, vagy vörösfenyőből készülnek.
Erre azért van szükség, mert ezáltal minimálisra szűkíthető a fa természetességéből eredő vetemedés, repedés.
A sarokpontok nútolása, ragasztása, és sarokvasalatok felerősítése is ezeket a hibalehetőségeket hivatottak kivédeni.


A többrétegű, nagynyomással bevitt felületkezelés, ami általában Milesi lazúrral történik, pedig megakadályozza, hogy a fa nedvességet, szennyeződéseket szívjon magába, és természetesen gyönyörű külsőt is eredményez a zsalugáternek.
A viasztartalmú lazúr egy tartós, szívós, az időjárási viszontagságoknak ellenálló, de ugyanakkor a fa mintázatát kiemelő, selymes lágy tapintású felületet ad a fának.
 

A  zsalugátereket megjelenésük szerint 3 csoportba oszthatjuk.

  • Fix lamellás (leveles) zsalugáter
  • Forgatható lamellás (leveles) zsalugáter
  • Teli táblás zsalugáter (spaletta)

Működésük szerint is csoportosíthatók a Fa zsalugátereink.

  • Nyíló zsalugáter, 1 szárnyas, dupla szárnyas, vagy akár harmonikázódva kinyíló, több szárnyas kivitel.
  • Csúszó zsalugáter - eltolható zsalugáter egy oldalra vagy két oldalra.
  • Fix beépítésű zsalugáter, mint díszítő elem.

Fix lamellás zsalugáter

Nevéből eredően a fix lamellás zsalugéterek leveleit, egy bizonyos dőlésszögben, fixen rögzítve építjük be a befoglaló keretbe.
Ez a szög gyártáskor még variálható, de a késztermékben már fix marad.
A fix lamellás zsalugáter ideális árnyékoló abban az esetben, ha nem a fény szabályozása a cél, hanem annak éppen a kint tartása, a fénnyel együtt bejutó hő kizárása!
Ezt a típusú zsalugátert, amennyiben a nyílászáró kerete alkalmas rá, akár közvetlenül is fel lehet szerelni az ajtó,ablak keretére, de lehetséges az egymásba nyíló (harmonikázódó) megoldás is, iIletve csúszó típus esetén a falsíkhoz egészen közeli kialakítással való kiépítés.
Ez annak köszönhető, hogy a lamellák nyitásához-zárásához szükséges fülecske, és vasalat, itt nincs jelen!
 

Forgatható lamellás zsalugáter

A forgatható lamellás zsalugáter, gyártástechnológiailag egy összetettebb feladat a fix társához képest.
Ennél a zsalugáternél már egy komoly vasalat beépítésére van szükség, mellyel a lamellák sokasága egy egyszerre működtethető, nyítható-zárható egységgé formálható.
Mivel ennek a vasalatnak, és a hozzá tartozó fülecskének helyigénye van a zsalugáteren belül, ez a szárny, már csak kiemelő, vagy un. alapkerettel együtt szerethető fel a nyílászáró elé.
Ugyanakkor kizárólag ezzel a zsalugáter kialakítással érhető el, a helyiségekben a beáramló fény és levegő mennyiségének megfelelő szabályozhatósága!
Csodálatos látvány a fény terelgetése, vagy adott esetben a teljes kizárása!

Teli táblás zsalugáter (Spaletta)

Ennél a zsalugáter szárnykialakításnál általában nem beszélünk lamellákról, vagy levelekről, bár a keret kitöltésekor használhatunk teljesen bezárt, és fixen rögzített lamellaléceket is.
Ám itt inkább jellemző, hogy a zsalugáter szárnykerete valamilyen sima, vagy mintás betéttel, panellal van kitöltve.
Ez a kialakítás nevezhető hagyományos formának.
A napjainkban használatos mediterrán stílushoz inkább a keret nélküli, finoman megmunkált deszkákból, belüi átkötő hevederrel megerősített szárnykialakítás a trend.
Amennyiben a szárnyak teljesen zártan maradnak, tehát semmiféle bevilágító nyílás sem lesz rajtuk, akkor elmondhatjuk, hogy a hő, és a hangszigetelés itt érvényesül leginkább.
 

A zsalugáterek kezelése

Zsalugátereinket általában az egyszerű manuális, azaz kézi kezelés jellemzi, de ma már lehetőség mutatkozik egyéb modern kezelési formákra is.
Ha a nyílászáró nehezen, vagy egyáltalán nem hozzáférhető, netán nem nyitható, vagy csak kényelmi okaink vannak rá, a zsalugáterek nyitását-zárását megtehetjük, belülről kurblizható nyitószerkezet segítségével.
Vagy  még innovatívabb formában, motoros működtetéssel is. Motoros működtetésnél természetesen szükség van villamos energiára.
Amennyiben a zsalugáterek beépítése, összeköthető egyéb felújítási munkákkal is, ki kell építtetni a megfelelő hálózatot.
De mit tehet ha ez nem áll rendelkezésre, és nem akarja szétverni a fél házat az áram odavezetéséhez?
Ebben az esetben sincs nagy baj, mert ma már rendelkezésre állnak napenergiás zsalugáter motorok, is amik  nem igényelnek 230 V.-os hálózatot.
A zsalugáter motorok vezérelhetőek, fali kapcsolóról, vagy típustól függően távirányítással is.

Fa zsalugáter árainkról kérjen ajánlatot, minden megoldható!

Alumínium zsalugáter