Kültéri rolók, naphálók, árnyékolók

Naphálós kültéri roló

 

Kültéri roló

Az évről évre erősödő napsugárzás, és a modernizálás teremtette meg ezt az árnyékolót, ami tulajdonképpen nem más mint egy a beltérben már megszokott roló, vagy roletta kültérben használatos változata!

A kültéri roló és a beltérben használatos rolók között a különbség elsősorban a textilekben rejlik, de természetesen a szerkezetet is alkalmassá kellett tenni a külső időjárási viszontagságoknak.
A kültéri rolók, naphálók szerkezete éppen ezért extrudált alumínium, mely a gyártás során többrétegű felületkezeléset kap!

 

Napháló

Kültéri roló, napháló

A napháló textil lényege, hogy úgy szűri meg a nap káros sugarait, hogy mindeközben természetes fényt enged be a helyiségbe!


A napháló textilek sokféleségét a kölönböző méretű, és elrendezésű szita szerű szövésnek köszönhetjük.
A fény és a hő bejutását elsősorban a napháló szövet sűrűsége, másodsorban a napháló anyag színe határozza meg.
Az árnyékoló kiválasztáskor ell kell dönteni, hogy a kültéri roló, milyen funkciót töltsön be, mennyi fényt szeretnénk beengedni, és mennyi hőt akarunk kinttartani! 


A klasszikus napellenző textil gyártók is lépést tartanak az elvárásokkal, és un. perforált textileket készítenek, amik hasonló funkciók betöltésére alkalmasak! Természetesen ezek a napvédő textilek is alkalmasak kültéri rolók gyártására.
A rolók szerkezeti elemei ahogy azt már említettük extrudált alumíniumból készülnek, fehér alapszínben, melyek  igény szerint színezhetőek!

 

 

 

 


A kültéri rolók, vagy naphálók esetében általában három féle kezelést alkalmazunk.

Kültéri roló kurbli

 • Rugós roletta szerkezet.
  A szerkezet tengelyében elhelyezkedő acélrugó ereje ellenében, a textilt, naphálót manuálisan lehúzzuk, majd  az alsó fogadólécbe akasztva rögzítjük
 • Hajtókaros (Kurblis) roletta szerkezet.  
  Ez lehet nyílászárón átvezetett (képen), vagy kívülről kezelhető.
 • Motoros kezelésű napháló szerkezet. 
  Ami vezetékes, kapcsolós, vagy rádióintegrált, távirányítású, esetleg teljesen automatizált is lehet. Ha az árnyékolandó felület úgy kívánja meg a roló szerkezetek motoros kezelés mellett összekapcsolhatóak, ezáltal hatalmas méretek érhetőek el, naphálós fedéssel!

 

A roletta textil, napháló textil megvezetése, feszítése.

A kültéri roló szövetek, napháló textilek, az időjárás viszontagságainak megfelelő anyagok.
Rendkívül jól tűrik a hőterhelést, a káros uw. sugárzást, és a téli mínusz fokokat is!
Ugyanakkor a szél káros következményitől védeni kell mind a textilt magát, mind pedid a rolók, naphálók környezetét! Erre valók a megvezetések!

 • Feszítőszálas roletta szerkezet.
  A textilek aljának visszahajtott zsákocskájában, a napháló méretének megfelelő átmérőjű, és súlyú alsó úgynevezett súlyprofilt helyezünk el. A profil végeibe általában műanyagból készülő, lyukasztott dugók kerülnek. Ezeken a lyukakon átvezetett műanyag bevonatú acél sodronyok gondoskodnak a roletta textil, vagy napháló anyag lefutásáról, és a szélterhelést bíró pozícionálásról.

  Napháló
   
 • Egyszerű sínes roletta textil megvezetés.
  A roletta szerkezet két szélén, egy az adott körlményeknek leginkább megfelelő, kefézett sínpár helyezkedik el. A napháló textil és az alsó súlyléc ebben a sínben mozog. A súlyléc gondoskodik a roletta anyag folyamatos feszítéséről, és az anyag helybentartásáról.
   
 • Rugófeszítéses kültéri roletta szerkezet.
  Ugyanolyan sínes megvezetésről van szó, mint az előző esetben, de itt nem súlyléc gondoskodik a roló textil feszítéséről,hanem egy folyamatosan ható rugó erő, mely a napháló textilt, a tengellyel ellentétes irányba szeretné feszíteni. Ez a rugó lehet a lefutósínekbe integrálva. illetve a megerősített homlokprofilba szerelve. Ez a rolótípus nagyobb felületek árnyékolására is alkalmas, hiszen a napháló anyag folyamatosan feszített állapotvan van!
   
 • Fixscreen típusú kültéri roletta szerkezet.
  Ez egy nagyon különleges kültéri roló típus, melynek különlegessége abban rejlik, hogy a textil nem csak egyszerűen le és fel mozog, hanem a mozgása közben a speciálisan kiképzett több kamrás rendszerű oldalvazatő sínbe "bezipzározódik". Ezzel egy olyan a sínekben történő fixen tartása válik lehetővé a napháló anyagoknak, amik nem csak a szélsőséges szélterhelés kiküszöbölését teszik lehetővé, hanem akár rovarhálóként is kitűnő termékké válik ez a kültéri rolós szerkezet. Kizárólag motoros meghajtással rendelhető


 

Természetesen ezek illetve az ehhez hasonló textilek, naphálók, és rolós szerkezeteik, használhatóak a beltéri árnyékolás területén is, de az igazán hasznos árnyékolók mindíg a kültéri változatok!
Hiszen a hő, illetve a nem kívánt káros uv. sugárzás bejutását, már a nyílászárón kívül célszerű megakadályozni!